Overslaan en naar de inhoud gaan

Jouw verhaalt telt!

Samenleessessies

Teksten en verhalen roepen dikwijls sterke emoties en oude herinneringen op en helpen de luisteraars om in het verhaal te komen.

Samen Lezen, een initiatief van Het Lezerscollectief, versterkt het leesplezier, maar ook het samenzijn en welbevinden. 

Anders dan in traditionele leesgroepen, waar de deelnemers vooraf al een boek hebben gelezen, wordt bij Samen Lezen de tekst (kortverhaal, poëzie) op het moment zelf luidop voorgelezen, om tussendoor en nadien lees- en luisterervaringen met elkaar te delen.

De leesgroepen zijn groepen van maximaal tien deelnemers die op een gezellige plek samenkomen met een kopje koffie en een koekje.

De leesbegeleider leest een literaire tekst hardop voor. In leespauzes staat de leesbeleving centraal: deelnemers vertellen over wat de tekst met hen doet. Zo komen deelnemers in contact met andere perspectieven en leren ze elkaar ook beter kennen.

Eind 2021 lanceerde Cera, i.s.m. Het Lezerscollectief en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen een oproep naar woonzorgcentra, centra voor dagverzorging of -opvang om samenleessessies te organiseren onder de zorgvuldige begeleiding van een leesbegeleider. Deze leesbegeleiders krijgen een driedaagse vorming en gaan vanaf de maand mei effectief aan de slag.

Een jury van experten selecteerde deze twaalf nieuwe leesplekken:

  • In Antwerpen: woonzorgcentrum Czagani (Broechem) en centrum voor dagverzorging Ten Kerselaere (Heist op den Berg)
  • In Vlaams-Brabant: centrum voor dagverzorging De Wingerd (Leuven) en woonzorgcentra De Kouter (Blanden), Henri Vander Stokken (Pepingen), Annuntiaten (Heverlee), Herfstvreugde (Londerzeel)
  • In Oost-Vlaanderen: woonzorgcentra Sint Franciscustehuis (Brakel), De Populier (Geraardsbergen), De Vlamme (Zottegem), Hof ter Boonwijk (Sint-Gillis-Bij-Dendermonde)
  • In West-Vlaanderen: woonzorgcentrum Zorgcampus Langemark-Poelkapelle

Leesbegeleider: "We gaan in het woonzorgcentrum steeds op zoek naar mogelijkheden om het welbevinden van bewoners te vergroten. Leesmomenten kunnen hiertoe bijdragen. De grootste motivatie tot deelname is het vooruitzicht op mooie deugddoende momenten, waarbij bewoners zich goed voelen en naar aanleiding van de voorgelezen teksten verhalen naar boven komen. Ik ben benieuwd naar de vaardigheden die ik kan bijleren om een voorleesmoment zo goed mogelijk te laten verlopen en hoe dit best wordt aangepakt voor mensen met diverse kwetsbaarheden. Ook de keuze van teksten intrigeert mij."

Het Lezerscollectief is een netwerk van leesbegeleiders dat leesbijeenkomsten organiseert. Ze hebben intussen meer dan 160 samenleesgroepen in Vlaanderen en Brussel.

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen wil samen met de regionale expertisecentra dementie anderen aanzetten om de juiste initiatieven te nemen die bijdragen tot een beter leven met dementie. Ze willen inspireren, activeren, innoveren en motiveren

Wil jij graag meewerken aan die leesproject? Neem dan contact op met Evi Henderickx: telefonisch 015228822 of via mail evi.henderickx [at] emmaus.be