Overslaan en naar de inhoud gaan
Woonzorg emmaüs

Van arbeidskrapte in de woonzorgcentra naar arbeidsvreugde...extra warme handen voor onze bewoners!

De Vlaamse Regering heeft enkele beslissingen genomen over het acute personeelstekort in de residentiële ouderenzorg.

Het is immers moeilijk om vandaag tewerkstelling van verpleeg- of zorgkundigen daadwerkelijk te realiseren. De sector geeft aan dat er heel wat verloop is binnen deze verplichte zorgkwalificaties en er tevens uitstroom is van personeel. Dit is problematisch gezien de hoge nood aan bijkomend personeel in de woonzorgcentra voor o.a. het opvangen van de tijdelijke uitval van personeel omwille van hoogrisico-contacten en quarantaine.

Financiering logistieke medewerkers

Woonzorgcentra kunnen binnenkort bijkomend aanwerven bovenop de personeelsnorm. Omdat het moeilijk is om zorgpersoneel te vinden op de arbeidsmarkt is het nodig om ook ander personeel aan te werven. Daarom worden logistieke medewerkers in de zorg en profielen die qua functie-inhoud gelijkgesteld zijn aan logistieke medewerkers in de zorg  onder bepaalde voorwaarden toegelaten. Het moet gaan over bijkomende tewerkstelling, geschoolde logistieke medewerkers, contracten van onbepaalde duur.

De essentie van deze maatregel zit in het feit dat de zorgmedewerkers worden ontlast van meer logistieke taken zodat zij zich kunnen focussen op de zorg. Het gaat over het versterken van de medewerkers in de rechtstreekse zorg en ondersteuning van de bewoners. We zetten dus in op meer personeel op de vloer.

Er zijn een aantal scholingstrajecten die een specifieke opleiding voorzien tot logistieke medewerker. Ook verzorgenden (niet-zorgkundigen) komen in aanmerking voor het invullen van deze functie van logistiek medewerker.

Woningassistenten in Woonzorg emmaus

In verschillende woonzorghuizen van Woonzorg emmaus is dit concept reeds jaren ingeburgerd. Zorgmedewerkers worden effectief ondersteund door de woningassistenten. Deze “huismoeders” vormen een essentieel onderdeel van het kleinschalig wonen waarbij huiselijkheid primeert. Een aantal onder hen volgde een cursus welke samen met CVO Mechelen tot stand gekomen was en bekwamen reeds een certificaat van logistiek medewerker. Andere collega’s kijken reikhalzend uit om snel een deergelijke cursus te kunnen volgen. Ze zijn verheugd dat deze functie erkend en gewaardeerd wordt en hopen dat dit bestendigd zal worden.

Gelet op de krapte op de arbeidsmarkt geldt deze maatregel alvast tot en met 30 juni 2023. In de tussentijd wordt deze maatregel geëvalueerd en verder geconcretiseerd o.a. op basis van de resultaten van de studie van het Steunpunt WVG rondom de toekomstige personeelsnormen in de ouderenzorg.

Zo zorgt de arbeidskrapte toch ook voor enige warme arbeidsvreugde in deze Kerstperiode!

 Met vriendelijke groeten,

Paul Van Tendeloo
Algemeen Directeur
Woonzorg emmaüs